Currics

View Original

Boktips: The anxious generation

The anxious generation borde delas ut gratis till blivande föräldrar och diskuteras i föräldragrupper. Den summerar allt det viktiga vi lärt oss om hur smartphones och sociala medier får unga att må, och vad vi kan göra åt det.

Är du rädd för att låta dina barn åka buss själva, men släpper dem samtidigt helt fria i den digitala världen? Den centrala tesen i boken är att föräldrar överbeskyddar sina barn i den fysiska världen, och underbeskyddar dem på nätet.

Jonathan Haidt går igenom hur barndomen förändrats från lek till skärmar, vad det gör med våra sociala förmågor och ungas mående. Det är både bedrövlig och hoppfull läsning. Boken visar svart på vitt hur mycket sämre unga mår av sociala medier. Vi jämför oss med omöjliga ideal, matas med det bästa ur andras liv och kan inte stänga ner och koppla av.

När barn tidigare mest ägnade fritiden till att leka och hänga med kompisar handlar mycket idag om skärmar. Det vi tappar är förutom det fysiska även den sociala träningen. Det är jobbigare att fråga chans eller göra slut ansikte mot ansikte jämfört med ett meddelande. Det är bra för barn att lösa konflikter själva utan att föräldrarna kommer in som domare.

Samtidigt består bokens sista tredjedelen av förslag på vad samhället, skolan, och föräldrar kan göra för att barn och unga inte ska råka illa ut.

De flesta liknande böcker nöjer sig med att beskriva ett problem och lämna det till läsaren eller andra författare att komma med ett förslag på lösning. Tacksamt nog har Jonathan Haidt tagit det hela vägen genom att leta fram goda exempel och förslag på vad vi kan göra åt det.

Beställ boken innan du läst klart inlägget så att du inte hinner ångra dig. Det är värt ett par hundra, tänk om den förändrar framtiden för dig eller någon du bryr dig om.

Mina egna barn är 9 och 11, och de har inte fått någon smartphone, än. Istället har de varsin Nokia 105 (kostar 200:-) som de kan ringa med, skicka meddelanden från och spela snake på. 🐍

Tyvärr är det ensamt här på Ludditernas kulle. Andra föräldrar gör andra val och flera av barnens klasskomipisar har haft sociala medier sen sex års ålder.

Att ensam stå emot nu är lite som att hävda att rökning var skadligt på 1950-talet. De flesta anar kanske men det är få som bryr sig. Delvis för att de flesta föräldrar blev vaccinerade mot effekterna tack vare en uppväxt utan sociala medier och smartphones, delvis för att vi inte vet bättre.

Gå kursen

Baserat på bland annat boken har vi skapat flera kurser om hur du går tillväga för att minska skärmtiden för dig själv, eller unga i din närhet. Spana in om de kan vara någonting för dig.

Viva la revolution!