
Hat, hot, och påverkan
Visste du att 45 % av alla bankanställda med kundkontakt har utsatts för grova trakasserier eller hat någon eller flera gånger under de tre senaste åren? Eller att hat och hot mot veterinärer är ett ökande problem för branschen? Att distributörer som jobbar natt kan hamna mitt i pågående brott, eller att hat och hot är en del i många journalisters vardag.
Ett hårdare samhällsklimat gör att liknande berättelser och siffror finns relaterat till politiker, forskare, restaurang- och hotellpersonal, socialtjänst, vårdpersonal, lärare och många andra. Samtidigt är hat och hot helt främmande i andra branscher.
Du kommer förhoppningsvis aldrig att behöva utföra hjärt-lungräddning, men kunskapen är bra att ha oavsett. ❤️ På samma sätt är det bra att känna till hur du ska agera i händelse av hat och hot även om du aldrig kommer att drabbas (och det får vi hoppas). Med den här utbildningen i ryggsäcken är du bättre förberedd om du eller en kollega skulle hamna i en hotfull situation.
Kurs om hat, hot, och påverkan
Kursen finns i två varianter, en specifikt riktad mot journalister och en för alla andra yrkesroller. Det finns dessutom tre kompletterande diskussionsunderlag med tillhörande videos. Kurserna är skapade i samarbete med FOJO, Medieinstitutet.
Kursens innehåll
Hur och vad?
Hur stort är problemet och vad menar vi egentligen med hat, hot, och påverkan? Ta del av några journalisters vardag.
Så påverkas den som utsätts
Vad händer med den person som utsätts för akut eller långvarig stress. Hör berättelser från flera journalister som lever under ständigt hot och press. Vilka är de vanliga reaktionerna på stress.
Jobba förebyggande
Hur kan arbetsgivare, skyddsombud, och medarbetare jobba förebyggande för att minska risken för hat, hot, och påverkan. Finns rutiner för om någon blir hotad? Är de relevanta och uppdaterad? Hur kan de förbättras?
Förbered dig själv
Vi går igenom hur du på individnivå kan förbereda dig mentalt, praktiskt, och fysiskt för att minska både stress och rädsla inför händelser, och konsekvenserna av en eventuell händelse.
Om något händer
Hur ska du göra om du hamnar i en hotfull situation. Vi lyssnar till en föreläsning av Alexander Tilly som har lång erfarenhet av att ha jobbat ute på fältet. Hur kan du hantera hotfulla situationer, och hur kan du hantera hot över exempelvis sociala medier?
När det har hänt, vad gör du sen?
Vad sker efter ett tillbud? Vem behöver du prata med och hur kan chefen, kollegorna, skyddsombudet, arbetsmiljöverket och polisen göra för dig?
Stötta en kollega
Hur kan du stötta en kollega som råkat ut för något? Använd den enkla och beprövade modellen händelseträdet för att hjälpa kollegan. Vad bör du göra och vad ska du undvika att göra.
Vill du veta mer?
Kontakta oss, vi berättar gärna mer om kursen och tillhörande kringmaterial.
Eller gå längst ner på sidan med våra befintliga utbildningar och registrera ett konto på vår demoplattform för att testa på kurserna själv. Har du tur är Hot, hat, och påverkan en av de kurser som är öppna just nu.