tA FRAM RÄTT innehåll

Låt säga att vi redan gått igenom arbetsprocessen och kommit fram till att det behövs en kurs för att de anställda ska närma sig ett visst mål. En kurs är inte alltid svaret, men ofta en del i lösningen.

Korvstoppning

Det finns bra och dåliga sätt att konstruera utbildning, tyvärr är de dåliga övervägande vanligast. Vi kallar dem korvstoppningskurser.

Tänk dig en klassisk högskole- eller universitetskurs. Du matas med information, information, information och sist av allt kommer en tenta. Dagen efter tentan har du redan glömt hälften av det du lärde dig och den andra hälften kommer du tyvärr aldrig att ha nytta av i arbetslivet.

Den typen av kurser undviker vi när det är möjligt (det vill säga alltid).

Vår metod

Vi lägger istället fokus på att medarbetarna ska förändrar sitt beteende, inte på att de ska känna till eller kunna någonting. Vi vet redan från arbetsprocessen vilket mål vi vill förändra och vi har kommit fram till att en kurs är en del av lösningen.

Hur kan de träna på det?

Nästa steg blir då att fundera på hur medarbetarna ska träna på det. Övningarna ska vara så nära verkligheten det är möjligt för att kännas relevanta.

Idealt designar vi övningen tillsammans med någon som nyligen börjat i rollen och någon som jobbat länge. Det kan handla om praktiska handgrepp som behöver övas, reflektionsfrågor, och gå igenom verklighetsnära scenarios.

Vad behöver de veta för att kunna träna?

Det sista steget blir att ta fram den information den minsta mängd information som behövs för att kunna göra övningarna. Till skillnad från korvstoppningen kommer informationen sist och själva problemet och övningen först.