Digital kompetensutveckling

 

Det är inte tekniken du ska fokusera på i första hand när du funderar över digital kompetensutveckling, utan vad utbildningen ska göra för skillnad.

Tackla problemet i den här ordningen:

1. Vilket problem vill vi lösa?
Är det försäljningen som behöver öka? Att alla jobbar på olika sätt eller kanske att det finns brister i ledarskapet. Först när du klurat ut problemet går du vidare till nästa steg. Oavsett vilket problem du vill lösa kan du följa de här stegen, men för enkelhetens skull tänker vi oss att du vill öka försäljningen.

2. Vad ska de anställda göra?
Tänk dig att du skulle filma dina skickligaste säljare under en vecka. Jämför det med en genomsnittlig anställd. Vad GÖR de duktiga säljarna annorlunda? Du ska inte skriva ner vad de känner till, tänker eller kan teorin bakom. Vilka observerbara saker GÖR de annorlunda (och bättre) jämfört med andra? Vilka saker gör att de uppnår målet i större grad än andra? Skapa en lista på alla beteenden och prioritera vilka som skulle göra störst skillnad.

Ett exempel från sälj är att skickliga säljare alltid försöker hitta något gemensamt med sina kunder direkt i inledningen. Har ni båda hund, en röd sommarstuga eller växte ni upp i samma stad. Något lite halmstrå som gör att ni har något gemensamt.

3. Varför gör de andra inte redan samma sak?
Vet de inte hur de ska göra? Eller vet de hur, i teorin, men har aldrig övat på att göra det? Är det cheferna som inte prioriterar det rätta beteendet? Har de inte förutsättningarna? Om svaret är att de inte vet eller kan är e-learning en del i lösningen, inte annars.

4. Hur ska de öva?
Vilka övningar kan du ta fram för att de ska bli bättre på att utföra det beetende som du vill se mer av? Det räcker inte med att någon berättar för oss att vi ska hitta gemensamma nämnare, säljarna behöver öva praktiskt för att det ska bli en skillnad. Kan de öva med sina kollegor i rollspel, kan cheferna medlyssna när de ringer nya kunder eller kan de skriva ner vilka gemensamma nämnare de hittat och visa upp efter möten.

5. Vilken information behövs?
Vilken är den minsta möjliga informationen som behövs för att kunna göra övningarna som stärker beteendet? Kanske bara en kort text om varför det är viktigt, hur de kan göra, och en beskrivning av övningen.

6. Välj teknik
Nu är du reda att börja fundera över tekniken. Men kom ihåg, oftast räcker det med text, bilder och video. Interaktion, quiz och animeringar är undantagsfall. Den som gör skillnad sker inte när någon går kursen, utan när de prövar själva.

7. Skapa innehåll
Dags att skapa innehåll. Ta fram information som hjälper kursdeltagarna att göra övningarna, skippa allt annat. Försäljningens historia från babylonien och framåt hjälper inte i vardagen, en beskrivning av hur de snabbt hittar något gemensamt att hänga upp konversationen på går att använda.

8. Godkänn bara de som gör rätt
Se till att de som GÖR rätt blir godkända på varje kurs. Det ska inte räcka med att sätta fem rätt på ett quiz, beteendet behöver visas i praktiken för att leda till en grön bock i kanten. När det nya beteendet blivit vardag skickar du säljarna till nästa kurs, den du skapat om det näst viktigaste beteendet.

Tänk som en musiker 🎸

Om du vill bli bättre på att spela gitarr är det inte främst musikteori du ska ägna dig åt utan att spela. Teorin är ett stöd, men bara precis så mycket som du behöver för att kunna öva på den nivån du befinner dig.

Det här verkar vi ha glömt bort när det gäller kunskapsjobb, vi tror att allt handlar om teori och att praktik är helt oviktigt. Hur många ledarskapsutbildningar finns det inte som fokuserar på ledarskapsteori och inget mer. Visst det kan vara bra att veta hur du ska göra, men om du inte faktiskt övar på att GÖRA det kommer ingenting att förändras.

Jag vet i teorin hur jag ska hoppa det perfekta höjdhoppet, men det hjälper mig tyvärr inte att susa på någon nämnvärd höjd eftersom jag aldrig tränar i praktiken.

Teknik för digital kompetensutveckling

Ok, du ville mest troligt veta något om tekniken också. Du behöver ett sätt att få ut informationen. Det kan vara ett intranät, en hemsida, en PDF eller kanske en onlinekurs. Fördelen med att ha materialet online som en kurs är att det hela kan hållas uppdaterat och på en plats. Gör du en PDF eller Powerpoint och skickar ut kommer det snart att finnas ett gäng olika versioner. Vi använder Articulate Rise 360 för att skapa kurser som blir stilrena och snabba. Titta gärna på vår coaching-kurs för ett exempel.

Du behöver också ett system för att hålla reda på vem som har gått vilka kurser. Det skulle kunna vara ett rutat papper, ett excelark, eller en lärplattform (kallas även LMS). Vi föredrar lärplattformen eftersom du kan ha allting samlat på en plats och för att du kan få ut statistik, dela ut rättigheter för vem som ska se vad och annat nyttigt. Men är ni bara några stycken kan ett excelark lösa den här uppgiften ypperligt.

Som vanligt när nya tekniska system införs. Börja litet, testa och förbättra. Hör av dig till oss, vi hjälper dig gärna med alla steg eller bollar något som du tycker verkar klurigt. Det viktiga är att du kommer igång med ditt nya tankesätt.

 
Med datorer kan vi lösa problem
vi inte hade tidigare.
Föregående
Föregående

Vem godkänner chefen?

Nästa
Nästa

Bekant-o-maten