Filformat e-learning

 

Det finns flera format för e-learning-kurser. Oavsett vilket du väljer kommer upplevelsen för användaren att vara ungefär densamma, däremot skiljer det sig åt vilken typ av rapportering och statistik som går att få ut.

Du skulle kunna tänka på filformaten som en bil. Författarverktyg som Articulate Rise 360 kan skapa kurser som ser identiska ut för användaren. Bilens utsida ser likadan ut oavsett filformat.

Däremot skiljer sig insidan och funktionerna beroende på vilket filformat du använder. En bil kommer däremot att sakna säkerhetsbälten, en annan har inte anti-sladd och en tredje har ingen färddator. Den senaste modellen har allt och lite till.

Samma utseende, olika funktioner.

Tre AI-bubblor

AICC

Den äldsta av de standarder som finns för e-learning-kurser. Släppt redan 1988 är formatet idag som en gammal fossil. Undvik det om du kan. Rapporteringen är ytterst begränsad och formatet uppdateras inte sedan 2014.

SCORM 1.2 och 2004

Det är framförallt två versioner som används: SCORM 1.2 (släppt 2001) och SCORM 2004 (släppt 2009). Alla versioner av SCORM är gamla och mossiga jämfört med de nyare filformaten. Du kan se om en kursdeltagare blivit godkänd på kursen eller inte, men det är i princip allt.

Om din lärplattform klarar något nyare format väljer du det istället.

xAPI (tinCan)

xAPI eller tinCan som det också kallas släpptes 2013 och har större möjligheter till rapportering. Du kan bland annat se hur lång tid en användare tillbringat i en kurs och hur de klarat av olika delmoment i kursen.

Exakt vad du ser beror också på lärplattformen som både ska kunna ta emot datan från kursen och presentera den för dig.

CMI5

Nyast och bäst. Har samma fina rapportering som xAPI samtidigt som det även lyfter in det bästa från SCORM. Ifall din lärplattform fixar kurser i formatet CMI5 är det ditt givna val när du exporterar kurser.

Att skapa kurser i lärplattformen

De flesta lärplattformar har funktionalitet för att du ska kunna skapa en kurs direkt i lärplattformen utan att använda ett författarverktyg. Det är lockande eftersom du slipper betala för ytterligare ett program, men är oftast inget bra alternativ.

Ett av problemen är inlåsningseffekten. Det blir svårt att byta lärplattform eftersom du behöver skapa alla kurser på nytt. Använder du istället ett författarverktyg kan du bara importera dina färdiga kurser i nästa lärplattform.

Viktigare är användarupplevelsen. Att kursdeltagarna tycker att dina kurser är enkla att använda och estetiskt tilltalande är a och o för att de faktiskt ska välja att öppna dem. En del lärplattformar når upp till det här, men långt ifrån alla. Undersök den du använder och jämför mot en kurs skapad i exemplevis Articulate Rise 360.

Sammanfattning

Om du inte vill använda ett författarverktyg, kolla noga hur kurserna i lärplattformen faktiskt ser ut för användaren. Om dina kurser är enkla och till stor del består av video, då kan det fungera, men oftast känns det lite taffligt.

Har du tillgång till ett författarverktyg, välj det nyaste filformat som både din lärplattform och ditt författarverktyg kan hantera. Det betyder i första hand CMI5, sedan i fallande ordning xAPI, SCORM 2004, SCORM 1.2 och AICC.

Lycka till och ställ dina frågor i kommentarerna här nedan.

 
Föregående
Föregående

Boktips: The anxious generation

Nästa
Nästa

Vad är e-learning