Vad är e-learning

 

E-learning (electronic learning) är ett mossigt ord för lärande online. Idag ryms både appar och youtube-videos inom lärande online, men när någon säger e-learning menar de förmodligen onlinekurser.

Själva ordet kommer från tiden när det utan ironi gick att kalla internet för den elektroniska motorvägen. Ett mer hypat ord för samma sak är edtech, men egentligen spelar det ingen roll vad vi kallar det. Lärande ska ske i den form som fungerar bäst för innehållet. En utbildning om linjär algebra gör sig helt enkelt inte bra som ljudbok, och en läsuppgift blir bäst i text.

 
 

När ska jag använda vad?

Kör på det som fungerar bäst för det som ska läras ut. En kurs blir aldrig bättre än sitt innehåll och olika innehåll presenteras bäst på olika sätt.

Att lära sig duka kan göras genom ett dra-och-släppa-spel där du ska lägga dessertgaffeln åt rätt håll och soppskeden på rätt sida tallriken. Hur vattenkraft fungerar blir bättre i text och animationer och videoredigering blir bäst i rörligt format.

E-learning kan innehålla vad som helst. Däremot bör du dra öronen åt dig om du träffar på en e-learning-producent som tycker att utbildningar alltid blir bäst enligt deras mall, det stämmer inte. Innehållet ska styra formatet.

Vad får jag om jag beställer e-learning?

Du får (i bästa fall) ett engagerande, relevant och lagom långt innehåll. Om du har tillgång till en lärplattform får du varje kurs som en fil som går att ladda upp där. Har du tänkt lägga innehållet på en hemsida blir det en annan typ av fil.

Du kommer kort och gott att få en kurs om det är så du vill ha ditt innehåll.

Vilka fallgropar finns med e-learning?

En vanlig miss är att det läggs mer tid på produktionen än innehållet. Ett trist innehåll blir inte bättre för att kursdeltagaren får ta del av fräsiga animationer och innovativa interaktioner. Det blir bara dyrare.

Det andra problemet är produktionsbolag som inte förfinar eller ifrågasätter innehållet, de stoppar direkt in det i en mall och tycker att de är klara. Då blir det inte mer pedagogiskt och fängslande än vad den som skickade över kursmaterialet lyckats få ihop. Lite som att stoppa in en dålig powerpoint i en snyggare förpackning och hoppas att någon ska lära sig något.

Titta på det du får tillbaka, blir du taggad på att läsa mer? Är det korvstoppning eller historieberättande?

Exempel på e-learning

Som sagt, hur kursen ser ut beror helt på innehållet. Här är ett exempel på en coaching-kurs i sin enklaste form som bygger på text, grafik och foton. Spana in den och bli en bättre version av dig själv.


Vill du prata mer? Hör av dig, vi kan säkert reda ut en fundering eller två.

 
Föregående
Föregående

Filformat e-learning

Nästa
Nästa

Onboarding - vad är det egentligen?