Onboarding - vad är det egentligen?

 

Att börja på ett nytt jobb är alltid pirrigt. En gång var det ingen som visste att jag skulle börja. Min chef satt på en annan ort och på lokalkontoret blev de förvånade när jag dök upp. De skrapade fram ett skrivbord från ett förråd och klämde in mig i ett rum tillsammans med en annan person.

Hela första dagen funderade jag nästan på att sluta. Vad var det här för ställe där ingen visste att jag skulle börja, ingenting var förberett, och konkreta arbetsuppgifter saknades.

Tänk om jag istället blivit mött av någon som både var pepp och visste att det var min första dag. Tänk om det hade funnits ett skrivbord med både en snittblomma och en dator på. Tänk om någon gjort en plan över vad du skulle göra första dagen och veckan. Tänk om mottagandet hade motsvarat den energi och de pengar som lagts ner på att rekrytera mig.

Vad handlar onboarding om?

Det som händer under första dagen och tills en nyanställd inte längre är nyanställd kallas för onboarding. Det handlar främst om två saker. Dels hur nyanställda känner sig. Hur väl tas de om hand när de börjar. Och dels om hur de skolas in i jobbet. Hur får de lära sig sina uppgifter?

Varför ska man hålla på med introduktioner?

Medarbetare som får en bra introduktion tenderar att stanna längre på företaget. Ett dåligt intro sår direkt, som för mig, ett tvivel. Har jag verkligen gjort rätt val? Är det här bättre än det jag hade innan?

Det är dyrt och tidskrävande att rekrytera personer så varför inte lägga lite arbete på att faktiskt få dem att trivas när de väl börjar? Personalomsättningen går ner och nyanställda blir produktiva snabbare.

Vad vill du att dina nyanställda berättar för alla vänner och bekanta som frågar hur första dagen var?

Vad ingår i en introduktion?

För chefen som rekryterat är det bra om det finns en checklista att hålla sig till. Vad ska göras innan personen börjar och vad ska hända första dagen, veckan och månaden.

Kanske ska det inhandlas en liten symbolisk present, det ska bjudas på lunch och någon form av utbildning ska dra igång under den första dagen varvat med praktiska moment som att komma igång med mail och telefon. Det är mycket att hålla reda på, och då är det skönt att ha något att hålla i handen och bocka av. Den typen av checklistor har vi på lager, de är hyfsat lika oavsett vilket företaget är.

Medarbetarna behöver något motsvarande. En intro till företaget de jobbar på och utbildning i det de ska göra. Vad ska de göra under första tiden och vem kan de fråga om saker. De behöver känna sig välkomna och de behöver känna att de gör nytta. De behöver känna att företaget bryr sig. Specifika introutbildningar bygger vi ihop och i övrigt vet vi vilka delar som borde vara med.

Andra som behöver onboarding?

För de som har varit borta ett längre tag på en sjukskrivning, föräldraledighet eller liknande kan det vara värt att köra en ny onboarding. Inte precis samma som om de varit nya men visa att du bryr dig om att de är tillbaka och förutsätt inte att de kommer ihåg hur man gjorde allt.

När jag pluggade körde jag truck på ett lager på somrarna. Varje nytt år antogs det att jag från första minut skulle kunna vara lika produktiv som den senaste dagen jag jobbat. I själva verket hade jag såklart glömt bort en del, och annat hade ändrats under det år jag varit borta.

En genomgång på några minuter för att komma igång hade besparat en hel drös frågor under de första dagarna. Hur gjorde jag nu i datorsystemet om det blev flera kollien på en order? Hur restade jag varor och hur var det returer gjordes?

Säkert hade jag dessutom gjort färre fel eftersom jag ibland tog en chansning istället för att avbryta någon annan och fråga om det jag förväntades kunna.

Behöver du hjälp med onboarding?

Spana in vår onboarding-kurs eller hör av dig till oss för att höra mer. Det är bara att slå en signal eller maila, vi är trevliga prickar. Vi vet vad som fungerar bra och vad som blir pannkaka.

 
Föregående
Föregående

Vad är e-learning

Nästa
Nästa

Att lära för att bemästra istället för att sätta rätt på ett prov