Höj engagemanget

Ledningsgrupper älskar att prata om hur de ska lyckas engagera, motivera och inspirera medarbetarna. Vi tycker att det är helt fel fråga.

Rätt fråga är istället 'Vad kan vi göra, som är värt att engagera sig i?'

Hur du formulerar det du ni gör spelar också stor roll. Att värna lokal demokrati är lättare att engagera kunder och medarbetare i jämfört med att sälja printannonser till lokaltidningen, även om själva jobbet är detsamma.

Simon Sineks TED-talk är ett av de mest sedda någonsin, ta en stund och se det du också.

Men om du har ditt varför på plats redan och engagemanget ändå uteblir? Då ska du tolka det som ett symptom på att någonting annat saknas. Som människor vill vi:

  • Kunna arbeta självständigt

  • Känna att vårt bidrag är meningsfullt

  • Bli bättre på det vi gör

Att ha chefen hängande över axeln samtidigt som du gör något rutinartat blir inte motiverande i längden, eller ens i stunden. Pengar motiverar oss bara upp till en viss nivå, och över den behövs annat. Om nån av de tre bitarna autonomi, meningsfullhet, och lärande inte är på plats sjunker engagemanget, oavsett lön.

Kolla på videon för att lära dig vad som motiverar oss i arbetet.

Ta en titt på ditt eget företag, bara för att du själv är motiverad exempelvis av den årliga utdelningen eller bonusen, betyder det inte att alla medarbetare känner likadant. Har de frihet att planera sin tid, gör ni någonting meningsfullt, och lär de sig någonting på vägen?

Om du vill kan hjälpa dig att göra analysen och hitta grundorsaken till det låga engagemanget. Det första som händer i såna fall är att vi tillsammans går igenom vilka mål som finns, vad de anställda behöver göra för att uppnå målen och varför de inte redan gör det.

Därefter prioriterar vi tillsammans vad som skulle göra störst skillnad och tar fram lämpliga lösningsförslag. Det kan handla om att företagskulturen, systemen, kunskapen, träningen eller någonting annat saknas.

Att öka lärandet, självständigheten och meningsfullheten leder till att företagskulturen förbättras och att det blir lättare både att rekrytera ny och behålla befintlig personal.

Läs mer om hur vi ser på kompetensutveckling.

Föregående
Föregående

Klokfaktorerna - svante randlert

Nästa
Nästa

Vem godkänner chefen?