Klokfaktorerna - svante randlert

Klokfaktorerna är underhållande och snabbläst. Lite av en ledarskaps-feelgood.

Svante Randlert har valt ut 100 av de intervjuer han gjort i podden chefssnack, och sen med hjälp av såväl mänsklig som artificiell intelligens karvat ut vilka klokheter som nämns oftast under intervjuerna.

De tio klokfaktorerna innehåller alla anekdotiska berättelser från framgångsrika personer som ger goda råd om varför just de lyckats. De blickar tillbaka och strösslar sin visdom över oss som manna från himlen. Visserligen håller jag för det mesta med om att anekdoter i plural är detsamma som data, men inte alltid. Och det är precis här det skaver lite för mig. Mitt analytiska jag viftar frenetiskt med en uppsträckt hand och vill skrika ut “överlevnadsbias” som svar på vad som kan ha hänt.

Låt aldrig fakta förstöra en bra historia
— Min släkting

Hockeyproffs 🏒

Om du intervjuar 100 toppspelare inom ishockey och frågar dem varför just de blivit framgångsrika och alla nämner hård träning, att de läser spelet exceptionellt bra, och sitt djävlar anamma, ja då bör du dra öronen åt dig. När vi bara intervjuar de som är framgångsrika missar vi lätt helheten.

Det finns ändlösa mängder lika hårt tränande, strategiska, och ihärdiga spelare som inte når toppen. Vad skiljer ut dem som lyckas i hockey? Oftast att de är födda i januari, och därmed genom hela sin karriär varit lite mer fysiskt utvecklade än andra spelare i samma årskull. Det har gjort att de hela tiden haft ett försprång, fått lite mer speltid, och därmed utvecklats mer, vilket gjort att de fått fler chanser, flyttat upp i serien osv.

Undantag finns, men de är just undantag. Det uteslutande viktigaste rådet till blivande hockeyproffs blir därför, se till att du är född tidigt på året.

Ledarproffs 📈

Samma sak gäller de intervjuade ledarna. De gör säkerligen rätt saker, och jag håller med om det mesta, men det är svårt att veta om det hade blivit framgångsrika ändå, eller om de hade kunnat göra alla rätt och ändå misslyckas.

Elon Musk är enormt framgångsrik, betyder det att vi bör anamma hans ledarstil? I ärlighetens namn försöker boken inte heller vara någon receptbok som ska gå att följa till punkt och pricka, vilket samtidigt gör råden lite väl generella. En svår balansgång, är du för specifik går det kanske inte att applicera, är du för generell blir det ett horoskop som passar in på alla.

En del ledare tog en galen chansning och framstår som djärva och fantastiska i efterhand eftersom chansningen lyckades. Andra råkade ta över ett företag som fick plötslig medvind i en uppåtgående marknad, och för ytterligare några visade det sig enklare att få det där första banklånet när pappa satt i direktörsstolen.

Det betyder inte att råden är dåliga eller att man ska hoppa öven klokfaktorerna som bok, det betyder bara att du ska ta dem med en nya salt, precis som till en tequila. 🍸 Mest av allt betyder det kanske bara att jag jobbar på att utveckla min inre gnälliga-gubbe, du får helt enkelt strö salt på mina slutsatser också.

Gör verkstad av råden

I slutet på varje avsnitt finns en sammanfattning. Perfekt för att gå tillbaka och kolla upp det du glömt bort. För att kunna omsätta klokfaktorerna till verkstad behöver du också klura ut hur du ska göra, inte bara veta varför du ska göra det. Att veta att du bör vara likeable och karismatisk är inte detsamma som att veta hur du faktiskt ska bete dig för att uppfattas så.

Samtidigt som jag kan tycka att det gör att boken saknar något blir jag jag sugen på att bygga ut vår ledarskapsutbildning ännu mer, skapa fler övningar av de råd vi kan belägga vetenskapligt. Yay 🌟

Slutsats

Läs den och bilda dig en egen uppfattning. Om inte annat kan klokfaktorerna inspirera till vidare bildning. Får du med dig något du kan använda i din vardag är det toppen, om inte har du åtminstone något att diskutera. Om du vill få till en förändring kan du stanna upp när du läst varje sammanfattning och skriva ner dina egna tankar om hur du ska använda råden i praktiken. Vad kan du GÖRA annorlunda. Hur var det nu jag skulle göra rent praktiskt för att inspirera mina medarbetare mer? Var det gnälliga bloggposter som var receptet? 😁

De tio klokfaktorerna är följande, med en procent över i hur många intervjuer de nämndes:

  • Medmänniskan - 80 %

  • Beslutsfattaren - 68 %

  • Förbättraren - 68 %

  • Gruppskaparen - 65 %

  • Bortprioriteraren - 59 %

  • Relationsförädlaren - 59 %

  • Kommunikatören - 55 %

  • Självkännaren - 49 %

  • Spanaren - 48 %

  • Välbefinnaren - 46 %

Sugen på mer? Kolla in kategorin ledarskap på bloggen eller läs om vår ledarskapsutbildning.

Föregående
Föregående

Fotovägg på jobbet

Nästa
Nästa

Höj engagemanget