LAS och kompetensutveckling

 

Tongångarna går höga kring LAS. På vissa låter det som att det är en ödesfråga som avgör hela vår framtid. Vi tycker nog att de föreslagna förändringarna är mer marginella, men att lagen om anställningsskydd ses över är positivt.

Ett av förslagen gäller att arbetsgivaren ska ta ett större ansvar för de anställdas kompetensutveckling. Hur det ska gå till, vad som räknas som kompetensutveckling och hur mycket tid det gäller är däremot oklart.

Jan “gulan” Gulliksen har ett digert CV och arbetar just nu som professor i människa dator-interaktion på KTH. I avsnitt åtta av podden Fråga Forskaren tittar han i kristallkulan och uppskattar att vi kommer att ägna 10-20 procent av vår arbetstid till kompetensutveckling framöver.

En rimlig siffra tror vi. Inom vissa roller är det här redan praxis sen länge, till exempel programmerare som kontinuerligt behöver lära om och lära nytt.

I andra branscher och roller finns kompetensutveckling knappt som begrepp. Vi följer med spänning vilka ändringar som sker.

Lyssna gärna på poddavsnittet här, eller där poddar finns.

 
Kristoffer DarjKommentera