Inspirationsföreläsningar - the good, the bad, and the ugly

 

Det finns fantastiska inspirationsföreläsare som blåser folk av stolen med en virvelvind av energi och nya tankar. Talare som lyckas skapa ett rejält korsdrag i huvudet på åhörarna och vädra ut all gammal spindelväv som byggts upp där under åren och släppa in ny kall luft.

Problemet? Att det finns så många bränder att släcka i jobbvardagen att vi snabbt bommar för alla öppna fönster igen och låter spindelväven börja komma tillbaka om vi får minsta chans.

Jag har inget problem med inspirationsföreläsare. Det är bra att bli lite omskakad, se saker på nya sätt och få skratta åt de gamla. “Haha tänk att vi har gjort sådär i alla år när vi borde gjort såhär.” Problemet är att företagen som hyr in inspirationsföreläsarna tror att de ägnar sig åt kompetensutveckling när de kallar medarbetarna till en årlig happening.

Handen på hjärtat ❤️ Hur många gånger har du gått hem efter en föreläsning och förändrat allt det där du tänkte att du skulle ändra på? Träna mer, gå upp tidigare, börja skriva, börja lyssna, göra annorlunda?

Min erfarenhet är att jag blir peppad (på riktigt), och sen innan jag hunnit ändrat något, översköljd av den vardagliga tsunami av uppgifter som ofta förekommer på ett kontor. När jag befinner mig där under ytan handlar det bara om att komma upp och få luft.

Att ändra på gamla vanor kan vänta. Först ska jag bara få huvudet ovanför vattnet och släcka alla bränder som visade sig finnas där. Sen, kanske.

Old habits die hard
— Mick Jagger

Varför är inspirationsföreläsningar bra?

För att de blåser upp en ballong med energi. De gör just vad det låter som, de inspirerar. De får människor att tänka i nya banor. Tyvärr räcker det inte. Ensamma är de nästan värdelösa och det är inte föreläsarens fel. Om ballongen inte fylls på kommer den att ligga utpyst och bortglömd i ett hörn redan efter en arbetsvecka. 🎈

Det behöver komma något mer efter en föreläsning. Om det ska bli en förändring måste det finnas konkreta uppgifter att öva på i jobbvardagen. Rejäla tillskott till ballongen.

Vad ska jag göra?

Du ska se till att all den energi som medarbetarna fick under föreläsningen omvandlas till handling. Gör konkreta uppgifter av innehållet i föreläsningen och se till att föregå med gott exempel.

Vi kan föreställa oss att föreläsaren pratade om vikten av att bygga en vettig företagskultur och tog att det är bra att Lära känna kollegorna på ett personligt plan som exempel på det.

För att det inte ska rinna ut i sanden är du tvungen att se till att det händer även i jobbvardagen framöver. Du kanske:

  • Behöver ge alla chefer i uppgift att köra ett måndagsquiz med roliga (ofarliga) frågor i sina team. Vad ville du bli när du blev stor? Vilken superkraft skulle du välja? Vems kaffebryggare är det här på bild?

  • Ta bort några kaffemaskiner så att chansen ökar att kollegor träffar på varandra och byter några ord när de väntar på sin kaffe.

  • Börja lägga in 5 minuters inledande struntprat i alla digitala möten.

Poängen är att inget av det här kommer att ske spontant om inte nån sätter fart. Det är alldeles för lätt att fortsätta precis som vi gjort tidigare. Dessutom gav föreläsaren kanske inte några tydliga råd. De pratade möjligen om varför ni ska göra nåt men kom aldrig till hur ni ska göra det. 🤷‍♀️

Hur jobbar vi?

Vi skapar kurser inom bland annat försäljning, journalistik och ledarskap som är sprängfyllda med konkreta uppgifter att öva på för att bli en bättre. Kurser som lär deltagarna att göra annorlunda istället för att bara tänka annorlunda.

Välkommen att hänga med oss! 🥳

Som Mick Jagger uttrycker sig “Old habits Die hard” eller i andra ord, det är svårt att ändra på gamla vanor.